Hoe doorbreek je transgenerationele patronen en vind je balans in een prestatiegerichte maatschappij?
Mijn advies voor werkende ouders? Hoe blijf je goed voor jezelf zorgen en ga je niet je eigen mentale grenzen over met alle lasten die er op je schouders rusten?
Naar mijn idee begint alles bij jezelf, dat klinkt simpel en is het aan één kant ook, aan de andere kant helemaal niet.
Want wanneer en hoe hebben de meesten van ons geleerd goed voor zichzelf te zorgen?
Uitzonderingen daar gelaten hebben onze ouders en de generatie waar zij uit geboren zijn, moeten overleven tijdens en na de oorlog. Overleven en voldoende brood op de plank was de eerste zorg. Onze ouders hebben dat met de paplepel ingegoten gekregen. En dus hebben wij, als resultaat daarvan gekozen voor een goede opleiding, presteren zodat we voldoende materieel kunnen verdienen en het ons materieel aan niks ontbreekt. ( Opvoeding)
Tegelijkertijd gingen we van jongs af aan naar een schoolsysteem ( ooit ontstaan vanuit de industriële revolutie, om zoveel mogelijk kinderen op 1 plek met 1 onderwijs visie onder te kunnen brengen) van vooral cognitieve vaardigheden en presteren eigen maken. (Onderwijs)
En zo komt het dat 1 + 1 = 3 wordt als het gaat om cognitieve ontwikkeling, prestatiedrang en soms - dwang. In ieder geval zijn we grootgebracht met de druk erop.
We merken op allerlei manieren dat dit systeem in ons niet langer meer werkt, gezien de enorme toename aan Burn - Out s, depressieve stoornissen, angst en paniek, Prikkelbaar darm syndroom ( PDS), ander SOLK ( Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten) en vaak meervoudige diagnoses van Autisme en AD(H)D etc.
Wat vanuit mijn persoonlijke perspectief als Gedragswetenschapper, Psychosociaal & Hypnotherapeut wel werkt is dat je nooit te oud bent om te leren. Te leren om de transformatie te maken van het met de paplepel ingegoten DENKEN en DOEN naar VOELEN en ZIJN.
Wellicht klinkt dat erg zweverig, echter ik bedoel natuurlijk een gezonde balans tussen enerzijds Denken en Doen en anderszijds Voelen en Zijn. Want dat laatste is ons vreemd, dat hebben we niet mee gekregen, en daarin hebben we geen grondhouding aangeleerd. En dus komen we op dat gebied van ver, en is dat precies de reden dat op dit moment allerlei Bewustwording, healing en transformatieve hypes exploderen.
En nu komen we we bij het goed voor jezelf zorgen, wat voor ieder natuurlijk individueel net ff iets anders betekent.
Meestal ontmoet je “Zelfzorg”, nadat je helaas al flink tegen de lamp bent gelopen en te ver over je grenzen bent gegaan (zoals hierboven genoemd: depressie, burn- out, Prikkelbaar Darm Syndroom, angst en paniek, ander onverklaarbare lichamelijke klachten) . Overvolle praktijken waarin curatief behandeld wordt is daar helaas het gevolg van. Het zou veel aangenamer en prettiger en natuurlijker zijn als je al op een relaxte manier met goed voor jezelf zorgen in aanraking was gekomen en het plezier en de lol ervan kunt ervaren, alvorens het goed mis met je is. Dus dat je preventief en speels van jongs af aan leert goed voor jezelf te zorgen.
En het mooie van de groep is dat ze nog welbewust aandacht aan de hechting met hun kinderen kunnen schenken en daarmee voorbeeld leren zijn voor hun kinderen zodat transgenerationeel trauma doorbroken kan worden of er in ieder geval een begin mee gemaakt kan worden. Door je kind te laten zien hoe je van jongs af aan wel emoties kan toestaan en mag “zijn” naast het cognitieve denken en doen wat we doorgaans ( mede door transgenerationeel trauma) met de paplepel krijgen ingegoten qua opvoeding en onderwijs, start je met het doorbreken van transgenerationeel trauma en maak je een gezond hechtingsproces met je kinderen mogelijk.
Aangezien ik een E- Book ( ME- Book) en een online introductie cursus aan het opzetten ben rondom Me- Time op een relaxte laagdrempelige manier met een glimlach, nodig ik de geïnteresseerde lezer uit alvast het e-mailadres te sturen naar info@metherapy onder vermelding van ME- Book. En dan ontvang je alvast de eerste informatie en tips rondom laagdrempelig en relaxed starten met Zelfzorg.
Want er is al zoveel te doen over goed voor jezelf zorgen, dus waarom een ME- Book?